Pepernoten, pepernoten, pepernoten!

Het rook heerlijk in de hal bij de kleuters. Vandaag waren de Stokstaartjes aan de beurt voor het pepernoten bakken. Samen met de klassenmoeders, Daphna en José, werden er heel heel veel pepernoten gebakken en ze waren heerlijk!

img_1335

Recept

Eerst liet José het recept zien van de pepernoten. De kinderen wisten best dat je een recept nodig hebt om te weten wat je er allemaal in moet doen. De Wellespiet staat al weken in de keuken om een taart te bakken voor Sinterklaas en ook hij gebruikt een recept. Een paar kinderen mochten helpen met het afwegen van de ingrediënten; Kevin hielp José met de boter, Quinten mocht de suiker op de weegschaal doen, Aurelie ging het meel wegen en dat werd een hele hoge berg, Azra hielp met de speculaaskruiden en Annika wist precies hoeveel een snufje zout was. Toen moesten er nog 12 eetlepels melk in. De hele klas telde hardop mee tot twaalf. Daarna ging José met haar handen het deeg kneden tot het een hele grote bal was, gelukkig had ze haar handen goed gewassen! Iedereen wilde wel een stukje van het deeg proeven dus Daphna ging langs met de deegbal en iedereen mocht er een klein stukje afbreken. Dit smaakte al heerlijk en nu waren ze nog niet eens gebakken!

Balletjes rollen

Toen het deeg klaar was verdeelde Juf Diana de kindjes in groepjes en één groepje mocht mee naar de gang om de pepernoten de maken. Eerste legde Daphna uit dat je er het beste een lange sliert van kon rollen, daarna sneden de kinderen met een mes de sliert in stukjes. Van de stukjes draaiden ze balletjes en die sloegen ze weer een beetje plat zodat het hele mooie pepernoten werden. Sjors, Jill en Jara maakte zelfs hartjes en slakken van het deeg. Maar dat duurde een beetje lang dus al snel gingen ze toch weer verder met de ronde pepernoten.

Zakjes maken

In de klas waren de juf en stagiaire Anne met de andere groepjes bezig om zakjes te maken om de pepernoten in te doen. De kinderen mochten allemaal een mooi gekleurd papier uitzoeken en dat mooi kleuren. Ook kregen ze nog stickers om op de zakjes te plakken. Op de gang gingen ondertussen de eerste pepernoten de oven in en heel snel rook het heerlijk. Toen de eerste pepernoten uit de oven kwamen wilde iedereen heel graag proeven of ze wel goed gaar waren. Het was wel heel moeilijk om er vanaf te blijven. Gelukkig werd het wachten beloond want toen ze afgekoeld waren ging Daphna met de schaal rond en mocht iedereen er vast eentje proeven.

img_1357

Heel veel pepernoten

Alle groepjes mochten pepernoten maken en dat waren er veel! Toen alles klaar zat de grote schaal helemaal vol! Er was zelfs nog deeg over en daarvan hadden Daphna en José een letter P gemaakt voor op de lettertafel! Alle pepernoten werden eerlijk verdeeld in de zakjes en zo konden alle Stokstaartjes met een grote zak pepernoten naar huis: eet smakelijk allemaal!