Honderd-en-één gesprekken met de Sint

SONY DSC

‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht..’ Zo klonk het vanochtend vroeg in de Zuidelijke Spoorstraat op het schoolplein van de Edese Schoolvereniging. Halsreikend keken de kinderen uit naar dit moment. En met welk voertuig zou de Sint dit jaar aankomen?

Sint op de ESV
Spannend! Praten met de Sint!

Zoals elk jaar bezoekt de Sint met z’n twee pieten alle klassen van de ESV. Eerst zijn de kleuters aan de beurt. Eén voor één mogen de kleuters naar voren komen om even een praatje te maken met de Sint. Maar oei, wat was er dit jaar een stoute piet bij! Die plofte zomaar in de stoel voor de Sint en at alle pepernoten zélf op! Reden genoeg voor de kleuters om dit even luidruchtig te melden bij de Sint: hij is immers de baas.

Pepernoten!Sint op de ESV

Natuurlijk vinden de meeste kleuters het bezoek van de Sint ontzettend spannend. Gespannen hoofdjes kijken hem aan, als ze bij hem mogen komen. ‘Hé, jij bent Zwarte Piet’, fluistert een meisje de piet vertederend toe. De piet buldert het uit van het lachen! Bij een andere kleuterklas vraagt de Sint een jongetje wie Max Verstappen is. Na even nagedacht te hebben zegt hij ‘dat is een raceauto!’.

Een dansje voor de Sint

Voor andere kleuters is de Sint hun grootste vriend en kletsen ze er lustig op los. In de kleuterklas verteld een jongetje dat hij op voetbal zit. ‘Welke club zit jij’, vraagt Sint. ‘Op Ajax!’. In groep 3 zit een groter jongetje ‘gewoon’ op Blauw-Geel. ‘Maar’, voegt hij er aan toe, ‘ik ga binnenkort naar Ajax, naar de hoofdstad van Nederland!’. Vooruit, in groep 3 mag dit nog gezegd worden…

Gymjuf Minke doet kunstjes met de pieten

De rest van de tijd wordt gevuld met kunstjes en voordrachten van de kinderen. Ze mogen zelf kiezen óf ze bij de Sint willen komen en wat ze dan willen doen. Vaak wordt er gedanst, gezongen, worden er kunstjes gedaan en moppen verteld. De kinderen mogen de Sint ook vragen stellen. De meest gestelde vraag?… ‘Hoe oud bent u?’ Toen Sinterklaas eenmaal in groep 7 was belandt, zei hij, ‘Wie heeft er nog vragen aan mij?…. 1732 jaar!’. Hij gaf het antwoord op de veelgestelde vraag maar vast direct.

Chaos met de pieten!
Gezellige chaos met de pieten!

In de hogere groepen werden de vragen moeilijker. De Sint vond de vraag ‘houdt u van lezen’ en ‘hoe oud is uw paard?’ erg leuk. De pieten kregen in groep 6 de ietwat brutale vraag ‘Waarom hebben jullie baarden, is dat sexy ofzo?’. Grappig genoeg werd in deze groep de vraag ‘Wat is JOUW achternaam?’ direct door iedereen verbeterd. Oh, je mag geen ‘jouw’ zeggen, de Sint spreek je met ‘U’ aan!!!!

Ohja. En het voertuig waar de Sint mee aankwam? Dit jaar met een kleíne bus van rijschool Dam met een mooi gedecoreerde winterse kar er achter. Die Sint weet elk jaar weer iets nieuws te verzinnen. Dag Sinterklaasje, tot volgend jaar!

De winterse kar van de Sint