Weekbrief 12 schooljaar 2018-2019  

Sinterklaas

Afgelopen woensdag zijn er Pieten op school geweest om de schoenen van de leerlingen te vullen. Komende woensdag zal Sinterklaas met zijn Pieten alle groepen van de ESV bezoeken.

We ontvangen Sint en zijn Pieten buiten op het plein. Informatie hierover is via de ouderapp gecommuniceerd. Bij slecht weer zal het ontvangst binnen plaatsvinden. U als ouder mag hier natuurlijk ook bij aanwezig zijn. Aan het eind van de ochtend zwaaien we ons bezoek gezamenlijk uit en we verwachten alle leerlingen donderdags om 8.30 uur weer in de groepen.

Kinderpostzegels

Ook dit jaar is er weer een mooi bedrag binnengehaald met de kinderpostzegels. De ESV doet al meer dan 25 jaar mee en heeft een gouden oorkonde gekregen. Dit jaar is een bedrag opgehaald van € 7330,11

Bijzondere en gezonde pauzehappen

Eind september was de week van de gezonde pauzehap voor de groepen 5 t/m 8. Banaan met een schepje kwark, mandarijn gecombineerd met bleekselderij en knäckebröd met aardbeien. Na de groente en fruit snacks die de kinderen kregen, mochten zij op de laatste dag zelf een bijzondere pauzehap meenemen. Klik op onderstaande link en zie de recepten/ producten die meegenomen werden.

Gezond idee voor de decembermaand!

Engels

Afgelopen week is er een tweede bijeenkomst van TELL-Pearson (Test of English Language Learning) geweest. Collega’s van de ESV hebben samen met collega’s van een paar andere scholen, Corine Poot coördinator TVWO van het Marnix College en Kim Elzinga van de Pearson groep gesproken.

Om te beginnen werden de uitslagen van de eerste diagnostische toetsen besproken die zijn afgenomen bij de leerlingen van groep 5-8 aan het begin van dit schooljaar. De test meet de taalvaardigheden lezen, spreken, schrijven, luisteren en een aantal sub vaardigheden. Overall kan worden gezegd, dat onze leerlingen zeer goed gescoord hebben op de instaptoets. Corine van het Marnix was oprecht onder de indruk van het niveau van de kinderen op de verschillende onderdelen.

Daarna zijn ervaringen met de verschillende methodes, werkvormen, CLIL-activiteiten ed. uitgewisseld. Dit is een belangrijk doel van het project: kennisuitwisseling om zo een betere aansluiting van PO naar VO en omgekeerd te realiseren. De aanbevelingen die aan eind van deze pilot geformuleerd kunnen worden, worden gedeeld met andere po en vo scholen.

Tip van het voortgezet: zet in op vergroting van de woordenschat en leesvaardigheid.

Ook in het Nederlands is de woordenschat van groot belang bij de taalvaardigheden en bij tal van andere vaardigheden, zoals de redactiesommen.

De CLIL-lessen in de midden- en bovenbouw, die elke week naast de reguliere lessen Engels worden gegeven, dragen hier zeker aan bij. Het lezen, dat op het rooster van deze groepen staat, draagt ook bij aan het vergroten van de woordenschat.

Wordt vervolgd in februari, als de volgende toetsen worden afgenomen.

In februari 2019 is vervolg van het Flankerend Onderzoek Tweetalig primair Onderwijs (FoTo), dat in schooljaar ’14-’15 is gestart. Daarbij nemen de leerlingen van groep 5 voor de derde keer deel aan een serie toetsen. De ouders van deze groep krijgen in januari extra informatie.

Een fijn weekend, mede namens het team,

 

Martin Roes, directie@esvede.nl

 

Agenda

 

woensdag 5 december Sinterklaasfeest
maandag 10 december kerstknutselmiddag
woensdag 19 december kerstdiner in alle groepen en lampionoptocht, 17.30-19.30 uur
donderdag 20 december kerstshowtime/ afscheid juf Myra tussen 13.00-15.00 uur voor alle leerlingen
vrijdag 21 december start kerstvakantie, alle leerlingen zijn vrijdags de hele dag vrij
kerstvakantie t/m 6 januari 2019